F1; bir yıl boyunca, her birine Grand Prix adı verilen ve değişik ülkelerde özel yollarda koşulan yarışlardan oluşur. Yıl sonunda toplanan puanlara göre Pilotlar Şampiyonluğu ile Takımlar Şampiyonası (Otomobil Yapımcıları Birinciliği) ödülleri verilir.
Yarışları Jean Todt’un başkanlığını yaptığı FIA (Uluslararası Otomobil Federasyonu) düzenler. F1’in geçmişinde yarışların çoğunluğu Avrupa’da yapılmış olmasına karşın, son yıllarda artan sayıda yarışlar Avrupa dışına kaydırılmaktadır. Bunda ana neden, FIA’nın gelişen yeni pazarlara açılmak istemesi olsa da, yasal düzenlemelerin AB ülkelerindeki kadar sıkı olmadığı ülkelerin çekiciliği de bu kararda etkin olmuştur.
Dünyanın en çok izlenen spor dallarındandır. 2010 yılında dünya çapında 527 milyon televizyon izleyicisine ulaşmıştır.
Formula 1 araçları günümüzde karada en hızlı süratlenen arabalardır.
F1 otomobilleri tek kişilik olup, sürücü yeri ile tekerlekleri açıktadır. Takımlar otomobilleri kendileri üretseler de, hemen hepsi büyük otomobil markalarının motorlarını, parçalarını kullanırlar. Formula 1′ de kullanılan motorlar önceleri V tipi 3 litre, 10 silindirli ve dakikada 19.000 döngüde 900 beygir güç üretirlerken, 2006 yılı için yapılan kural değişiklikleri neticesinde artık V tipi 2,4 litre, 8 silindir ve dakikada 18.000 döngüyle 700 – 750 beygir güç üretmektedir. 2008 sezonuna kadar her araba aynı motorla iki yarış bitirmek durumundaydı. Ancak yeni yapılan kural değişiklikleriyle birlikte her pilotun sezon boyunca toplamda 8 motor kullanma hakkı bulunmaktadır ve değişiklik zamanları pilotların stratejilerine bırakılmıştır. Hız (vites) kutusu 8 yarı otomatik hız konumundan oluşur. Sürücü bir hız konumundan ötekine direksiyondaki düğmelere basarak (debriyaja dokunmadan) geçer.
LASTİKLER
F1 de kulanılan lastikler iki çeşittirler.
1- Normal lastik
2- Yağmur lastiği
Her pilotun pistte kullanabileceği lastik sayısı pistin uzunluğuna ve şekline göre değişim göstermektedir. Normal lastikler kuru havalarda kullanılır yağmur lastikleri ise ıslak zeminde kullanılmaktadır. F1 de lastikler çok sık aşınmaktadır her 3-6km de bir pitt denilen lastik değişim noktasına gelerek lastik değiştirilmesi gerekmektedir değiştirilmeyen lastik arabanın yavaşlamasına neden olmaktadır. F1 de kullanılan lastikleri 2011 yılına kadar birden fazla üretmekteydi bunlar; pirelli,michelin,continent
Dayanıklı frenler Formula 1 araçlarını yalnızca dört saniyede 320 km`den durağan hale getirebiliyor bu esnada pilotlar yaklaşık 5.4G`lik kuvvete maruz kalıyorlar.Yani yerçekimi ivmesinin 5 katı.
F1 otomobilleri yaklaşık olarak 550 kg civarinda bir ağırlığa sahiptir. Bu otomobilin toplam ağırlığı, pilot ile birlikte 600 kg`dan fazla olmak zorundadır.Araç eğer bu ağırlıktan daha hafifse yetkililer tarafından o pilot diskalifiye edilir. F1 de sürtünme azalsın diye kabinlerin tasarımı çok ince hesaplanır.
F1 de kullanılan yakıtlar jet uçaklarında kullanılan yakıtlar ile tamamen aynıdırlar. 2011 yılına kadar olan yarışlarda takımlar otomobillere istedikleri kadar yakıt koyabiliyorlardı bu durumda çeşitli stratejilere neden oluyordu mesela yakıtı az olarak başlayan takım daha hızlı gidiyordu ve farkı açıncada pitt stop yaparak yakıt alıyordu. Ancak 2011 de getirilen düzenlemelerde bu olay sona erdi ve tüm otomobiller yarışa full depoyla çıkmak zorunda bırakıldılar.
Formula 1 pilotlarının karmaşık kontrolleri yönetmek için ya da küçük, gizli aletleri görmeye çalışmak için yeteri kadar zamanı yoktur. Bu yüzden Formula 1 araçları için kontroller ve ayar yapmak için gerekli olan herşey direksiyonun üzerine yerleştirilmiştir; pilot ve araç arasında hayati bir arabirimdir.
Direksiyonda bulunanlar
Pit alanı hız limitörü
Diferansiyel +
Motor itiş
Vites yükseltme
Çekiş kontrol +
Motor itiş kurulum anahtarı
Debriyaj kolu
Çekiş kontrol
Tur içinde takım bilgisi
Ateşleme
Çok fonksiyonlu anahtar
Lambda (kısa süreli seçenekte küçük değişiklikte opsiyon değerdeki değişim oranı)
Kanat açısı bilgi anahtarı
Debriyaj
Diferansiyel seçici anahtar
Telsiz
Çekiş kontrol
Vites düşürme
Motor freni
Nötr
Monitör sayfa değişimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder